KLM: Kompenzace za zpoždění a zrušení letu

Nárok na kompenzaci dle nařízení EU 261/2004

Nařízení EU 261/2004 je jako záchranný kruh pro cestující, kteří se setkají s nepříjemnostmi během letecké dopravy. Jednoduše řečeno, pokud váš let s odletem z EU byl zpožděný, zrušený, nebo jste se stali obětí overbookingu, máte právo na kompenzaci. A to může být až 600 EUR! Více o tom, jak na to, se dočtete na stránce o nároku na kompenzaci.

Toto nařízení pokrývá lety odletající z EU, ale také lety přilétající do EU, pokud jsou provozovány evropskými leteckými společnostmi. To znamená, že pokud letíte s KLM z New Yorku do Amsterodamu, nařízení EU 261/2004 se vás týká stejně, jako kdybyste odletěli z Amsterodamu. Je to skvělá zpráva pro cestující, kteří čelí nepředvídatelným situacím, které mohou narušit jejich plány.

Kompenzace za zpožděný let KLM - kdy a jak to funguje

Pokud letíte s KLM a váš let je zpožděný o více než 3 hodiny, můžete mít nárok na kompenzaci. Důležité je, že zpoždění se počítá při příletu, ne při odletu. A jak na to? Můžete se obrátit přímo na KLM, nebo vše nechat na nás na Refundio.cz. Naše stránka o zpožděném letu vám poskytne všechny potřebné informace.

Zpoždění letu může být způsobeno řadou faktorů, včetně technických problémů s letadlem nebo zpožděním v leteckém provozu. Pokud se vám to stane, je důležité si uchovat všechny dokumenty, jako jsou palubní lístky a potvrzení o zpoždění, které mohou být potřebné pro vaši žádost o kompenzaci. A pokud se vám zdá proces složitý, nebojte se obrátit na nás. Na Refundio.cz jsme experti na 'KLM kompenzace' a pomůžeme vám získat to, co vám právem náleží.

Kompenzace za zrušený let KLM - kdy a jak to funguje

Zrušení letu může být opravdu stresující. Ale pokud letíte s KLM a váš let byl zrušený méně než 14 dní před plánovaným odletem, můžete mít nárok na kompenzaci. Vše závisí na tom, jak rychle vám bylo o zrušení oznámeno a jaké alternativní lety vám byly nabídnuty. Pro více informací navštivte naši stránku o zrušeném letu.

Pokud vám byl let zrušen a byl vám nabídnut alternativní let, který vás dostane do cíle s více než 4 hodinami zpoždění, máte stále nárok na kompenzaci. A pokud jste kvůli zrušení letu zmeškali navazující let, můžete mít nárok i na kompenzaci za zmeškání navazujícího letu. V takovém případě je důležité, aby byly všechny lety součástí jedné rezervace.

Na jakou částku kompenzace má cestující nárok?

Částka kompenzace se liší podle délky letu:

  • Pro lety do 1500 km může být kompenzace až 250 EUR.
  • Pro lety v rámci EU nad 1500 km nebo pro všechny ostatní lety mezi 1500 a 3500 km může být kompenzace až 400 EUR.
  • A pro lety mimo EU nad 3500 km může být kompenzace až 600 EUR.

Příklady? Let z Prahy do Amsterodamu je pod 1500 km, takže kompenzace by byla 250 EUR. Let z Prahy do New Yorku je nad 3500 km, takže byste mohli dostat až 600 EUR. A pokud byste letěli z Prahy do Madridu, což je mezi 1500 a 3500 km, mohli byste očekávat kompenzaci 400 EUR.

Je důležité si uvědomit, že tyto částky jsou maximální a vaše skutečná kompenzace může být nižší v závislosti na okolnostech, jako je délka zpoždění a alternativní lety, které vám byly nabídnuty. Nicméně, na Refundio.cz se snažíme zajistit, aby naši klienti dostali maximální možnou kompenzaci za 'KLM kompenzace'.

Kdy vzniká nárok na kompenzaci

Nárok na kompenzaci vzniká, když je let zpožděný, zrušený, nebo když dojde k overbookingu. Ale pozor, ne vždy máte nárok na kompenzaci. Pokud jsou za zpoždění nebo zrušení letu mimořádné okolnosti, jako je špatné počasí nebo stávka letištního personálu, kompenzaci nedostanete. Dalším příkladem je, když vám bylo o zrušení letu oznámeno více než 14 dní předem.

Další situace, kdy nemáte nárok na kompenzaci, je, když letíte mimo EU s neevropskou leteckou společností. A pokud jste se dobrovolně vzdali svého místa na letu výměnou za určité výhody, také nemáte nárok na kompenzaci. Více informací o situacích, kdy kompenzace není možná, najdete na stránce o mimořádných okolnostech.

Jak získat kompenzaci za zpožděný nebo zrušený let společnosti KLM?

Máte dvě možnosti. První je obrátit se přímo na KLM a vyplnit jejich formulář. Druhá, a podle nás mnohem jednodušší, je nechat vše na nás na Refundio.cz. Stačí vyplnit náš formulář a my se o vše postaráme. Naše služby jsou jednoduché a bez starostí.

Proces získání kompenzace může být náročný a časově náročný, zvláště pokud nejste obeznámeni s právními postupy. Na Refundio.cz máme tým odborníků, kteří jsou připraveni vám pomoci krok za krokem. Od vyplnění formuláře až po komunikaci s leteckou společností, jsme tu pro vás, abychom zajistili, že dostanete kompenzaci, kterou si zasloužíte.

Co dělat, když letecká společnost kompenzaci zamítne?

Pokud KLM zamítne vaši žádost o kompenzaci, nezoufejte. Obrátit se můžete na nás na Refundio.cz. Pomůžeme vám prozkoumat vaše možnosti a pokud máte opravdu nárok na kompenzaci, uděláme vše pro to, abyste ji získali. Stačí vyplnit náš formulář a my se o vše postaráme.

Někdy může být proces získání kompenzace složitý, zvláště pokud letecká společnost předkládá argumenty, které se zdají být neopodstatněné. V takovém případě je důležité mít někoho, kdo vám pomůže vaše práva prosadit. Na Refundio.cz máme zkušenosti s řešením komplikovaných případů a nebojíme se postavit leteckým společnostem, abychom zajistili, že naši klienti dostanou to, co jim právem náleží.

Pokud jste zažili zpožděný nebo zrušený let s KLM, nebo jste byli postiženi overbookingem, neváhejte a využijte našich služeb. Na Refundio.cz jsme tu pro vás, abychom vám pomohli získat kompenzaci, na kterou máte právo.

Letěli jste s jinou společností? Podívejte se, jak kompenzaci získat

Ověřte svůj nárok na kompenzaci zdarma
Ověřit