Air Dolomiti: Kompenzace za zpoždění a zrušení letu

Nárok na kompenzaci dle nařízení EU 261/2004

Nařízení EU 261/2004 je jako záchranný kruh pro cestující, kteří se setkají s nepříjemnostmi během letecké dopravy. Jednoduše řečeno, pokud máte zpožděný, zrušený let, nestihli jste navazující let nebo dojde k případu overbookingu, můžete mít nárok na finanční kompenzaci. A to až do výše 600 EUR! Důležité je, že let musí být zrušen nebo zpožděn bez vaší viny a letecká společnost by měla být zodpovědná za vzniklé problémy. Toto nařízení pokrývá lety odletající z EU, případně přilétající do EU s evropským dopravcem.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy váš let byl zpožděn, zrušen, nebo byl let přeplněn a vy nemohli nastoupit, máte právo na informace, péči a v některých případech i na finanční nárok na kompenzaci. Nařízení také stanovuje, že letecká společnost by měla cestujícím poskytnout občerstvení, případně ubytování, pokud je to nutné.

Kompenzace za zpožděný let Air Dolomiti - kdy a jak to funguje

Pokud letíte s Air Dolomiti a váš let je zpožděn více než tři hodiny, můžete mít nárok na kompenzaci. Je to jednoduché: pokud let není zpožděn kvůli mimořádným okolnostem, jako jsou extrémní povětrnostní podmínky nebo stávky, měli byste dostat kompenzaci za ztracený čas. Tato kompenzace je určena jako náhrada za nepříjemnosti, které vám zpoždění způsobilo.

Je důležité si uvědomit, že nárok na kompenzaci není automatický a je potřeba jej u letecké společnosti uplatnit. Air Dolomiti by měla posoudit situaci a rozhodnout, zda je zpoždění způsobeno faktory, za které mohou, a následně vám kompenzaci vyplatit. Pokud se však setkáte s odmítnutím nebo nedostatečnou reakcí, máte možnost obrátit se na nás v Refundio.cz a my vám pomůžeme vaše práva prosadit.

Kompenzace za zrušený let Air Dolomiti - kdy a jak to funguje

Zrušení letu může být ještě více frustrující. Ale i zde máte práva. Pokud Air Dolomiti zruší váš let a neinformuje vás o tom alespoň 14 dní předem, můžete požadovat kompenzaci. A pokud vám nenabídnou alternativní let, můžete mít nárok na vrácení peněz za letenku a navíc i na finanční kompenzaci.

V případě, že vám byl let zrušen a nebyla vám nabídnuta žádná přijatelná alternativa, nebo byla alternativa nabídnuta, ale způsobila vám významné zpoždění, máte právo na kompenzaci. Tato kompenzace je určena jako náhrada za ztrátu času a nepříjemnosti, které vám zrušení letu způsobilo. V Refundio.cz se specializujeme na pomoc cestujícím, kteří se ocitli v této situaci, a rádi vám pomůžeme získat kompenzaci, která vám náleží.

Na jakou částku kompenzace má cestující nárok?

Částka kompenzace se liší podle délky letu. Pro lety do 1500 km může být kompenzace až 250 EUR, pro lety mezi 1500 a 3500 km může být až 400 EUR a pro lety nad 3500 km můžete dostat až 600 EUR. Představte si, že letíte z Prahy do Milána a váš let je zrušen. Máte nárok na 250 EUR! A pokud byste letěli dál, například z Prahy do New Yorku, a váš let by byl zrušen, můžete mít nárok až na 600 EUR.

Je důležité si uvědomit, že tyto částky jsou stanoveny nařízením EU a jsou pevné. Nezáleží na ceně vaší letenky; kompenzace je určena jako náhrada za nepříjemnosti, které vám byly způsobeny. V Refundio.cz vám můžeme pomoci zjistit, na jakou částku máte nárok, a zajistit, aby vám byla spravedlivě vyplacena.

Kdy vzniká nárok na kompenzaci

Nárok na kompenzaci vzniká, když letecká společnost nesplní své povinnosti a vy nejste informováni včas, nebo když dojde k zpoždění letu o více než tři hodiny. Ale pozor, ne vždy máte nárok na kompenzaci. Pokud je zpoždění způsobeno mimořádnými okolnostmi, jako jsou přírodní katastrofy nebo stávky, kompenzaci nedostanete. Stejně tak, pokud jste o zrušení letu informováni 14 dní a více předem, nebo pokud vám byla nabídnuta alternativa, která vám nezpůsobila významné zpoždění.

Další situace, kdy nemáte nárok na kompenzaci, je, když dojde k zpoždění nebo zrušení letu kvůli technickým problémům, které nelze předvídat nebo předejít. Také pokud jste se nedostavili k odbavení včas, nebo nemáte potřebné cestovní doklady, letecká společnost není povinna vám kompenzaci vyplatit. V Refundio.cz vám můžeme pomoci pochopit, v jakých situacích máte nárok na kompenzaci a jak ji efektivně uplatnit.

Jak získat kompenzaci za zpožděný nebo zrušený let společnosti Air Dolomiti?

Máte dvě možnosti. První je kontaktovat přímo Air Dolomiti a požádat o kompenzaci. Druhá, a mnohem jednodušší, je nechat vše na nás v Refundio.cz. My se postaráme o všechny kroky za vás a vy se můžete soustředit na důležitější věci.

Získání kompenzace může být náročný proces, který vyžaduje znalost právních předpisů a často i dlouhé diskuse s leteckou společností. Pokud se rozhodnete vše řešit sami, můžete čelit složitému papírování a možným odmítnutím. Na druhou stranu, pokud využijete našich služeb, my se o vše postaráme. Náš tým má bohaté zkušenosti s vyjednáváním s leteckými společnostmi a víme, jak dosáhnout toho, aby byla vaše práva respektována.

Co dělat, když letecká společnost kompenzaci zamítne?

Pokud Air Dolomiti odmítne vaši žádost o kompenzaci, nezoufejte. My v Refundio.cz vám pomůžeme. Stačí vyplnit náš formulář a my se postaráme o zbytek. Budeme jednat s leteckou společností a pokusíme se získat pro vás kompenzaci, na kterou máte právo.

Pokud se setkáte s odmítnutím, je důležité nevzdávat to. Mnoho cestujících se domnívá, že pokud letecká společnost jednou kompenzaci zamítne, je to konečné rozhodnutí. To ale není pravda. S naší pomocí můžete podat stížnost a my vám pomůžeme prokázat, že máte na kompenzaci právo. Proces může zahrnovat komunikaci s leteckou společností, shromažďování důkazů a v některých případech i právní kroky. Ale nebojte se, my vás provedeme celým procesem krok za krokem.

Letěli jste s jinou společností? Podívejte se, jak kompenzaci získat

Ověřte svůj nárok na kompenzaci zdarma
Ověřit